Sauvignon Blanc


Sauvignon blanc hvidvin

Sauvignon Blanc-druen deler vinfolket i to skarpt adskilte lejre. Der er enighed om vinens karakteristiske lyse farve, den klare syre og de krydrede toner fra hyld, græs, blade og friske grønne pebre. Det gør den let genkendelig for de fleste kyndige som ikke kyndige på vin. Og her hører enigheden så også op. Mens nogle elsker dens kraft og syre, kan andre ikke udstå den skarpe smag i visse tilfælde sammenligner de den lige frem med kattetis.

Den klassiske Sauvignon Blanc kommer fra Sancerre og Pouilly-Fumé i den franske Loire dal, hvor syren og klarheden bliver særligt distinkt. Druen har også en markant rolle at spille sammen med Semillon-druen i hvidvine fra Bordeaux. Når vinen dyrkes i forholdsvis kolde områder med fattig eller meget kalkholdig jord, udvikler den nærmest grønne urteagtige smagsnoter af stikkelsbær, grøn peber, græs, hyldeblomst og måske en anelse passionsfrugt. I varmere regioner bliver den aromatiske karakter mindre udpræget, og vinen får i stedet mere karakter af fersken.

Normalt produceres vinen så enkelt som muligt for på den måde at bevare den klassiske syre bedst muligt. Men vinen er bestemt modtagelig over for vinificering, som eksempelvis lagring på egefad, hvilket giver vinen mere krop. Metoden bruges især på amerikanske vine, også kaldet Fumé Blanc.

At gemme denne type vin er oftest en skam, for de fleste unge vine har det med at miste frugtnoterne forholdsvis hurtigt. Bedre vine udvikler en vegetabilsk aroma af asparges og ærter, men bliver kun sjældent bedre af at ligge.

Kommentarer