Vintillæg på sommerens bedste vine - tilbud på Flor de Pingus

Flor de pingus

Irma har netop sendt et nyt vintillæg på gaden med sommerens bedste vine. Der er som så ofte fra Irma tale om nogle rigtig gode tilbud, der er gældende i to uger fra i dag, torsdag den 11. juni 2020, til og med onsdag den 23. juni 2020. Denne gang er der en ret exceptionel vin med, nemlig Flor de Pingus, som vi skal kigge lidt nærmere, da den også er på tilbud. Herudover er der tilbud på Irmas bedst sælgende rose, 2019 Exhib’ Rosé. Du får 6 flasker til 330 kr. i alt, hvilket er en super pris for en rigtig god flaske til terrassen. 

Flor de Pingus 2016

Vi lægger ud med en af Spaniens bedste rødvine, Flor de Pingus. Vinen har gæret på store fade og har herefter lagret på en blanding af små franske fade i 14 måneder. Udbyttet holdes nede på 20-25 hl. pr. hk. Druerne kommer fra delvist lejede parceller beliggende nær parcellerne, hvor Pingus er fra. Vinstokke er dog yngre, mellem 35 og 45 år, så der er stadig tale om velvoksne vinstokke.

Jeg har endnu ikke været så heldig at prøve denne berømte vin, så vi må ty til Irmas beskrivelse her. Herfra lyder det, at næsen er intens og forførende med perfekt modne noter af brombær, blåbær, rødbede og sort peber. I munden er vinen ifølge Irma koncentreret og tæt i frugten med silkebløde tanniner, der smyger sig rundt i mundhulen.

Der er et stort lagringspotentiale på vinen på 15-20 år, hvis man kan holde sig fra den. Den kan drikkes til vildt, lam og rødt oksekød fx med rødbeder og trøfler til. På mange måder minder Flor de Pingus om Pingus, og forkskellen er da også langt mindre end prisen indikerer, hvilket fik Robert Parkers daværende mand i Spanien Jay Miller til at konkludere at "In the price/quality sweepstakes, this might be Spain's finest wine.

Peter Sisseck

Peter Sisseck er manden bag, og han eksperimenterer med en andel af hele drueklaser blandt de let knuste druer, der gærer til vin i 2.000 liters egefade, hvor det meste overlades til naturen. Den er modnet 14 måneder på en blanding af nye franske fade og franske fade, der har været brugt til Pingus, og siden tappet på flaske i juni 2018 uden forudgående klaring eller filtrering.

Årgang 2014 var - også ifølge Irma - fremragende og er af flere kritikere blevet kaldt en vin, som Peter næppe ville kunne trumfe. Allerede i 2015 stod den spådom for fald og her i den varme og frodige 2016-årgang lykkes det måske engang at bringe en friskhed ind i vinen, som ganske enkelt er enestående. Peter Sisseck fortsætter således sin rejse væk det superkoncentrerede udtryk, og det er da smukt, at han lykkes med at bruge et forøget høstudbytte som instrument i sin stræben efter ultimativ balance!

Anmeldelserne er som følger:
96/100 af James Suckling
96/100 af Guía Peñín
93/100 af Robert Parker's The Wine Advocate

Dominio de Pingus

Der er flere årsager til, at vine fra Dominio de Pingus er så spændende. Manden bag foretagendet er, som de fleste nok ved, dansk. Han er en af verdens dygtigste og mest anerkendte vinmagere. Peter Sisseck lavede sin første årgang af vinen Pingus i 1995 og har fra første årgang opnået særdeles høje vurderinger hos Robert Parker. Pingus laves af druer fra Peter Sissecks egne marker, som dyrkes efter biodynamiske principper. Flor de Pingus er – i modsætning til hvad mange tror – ikke en andenvin til Pingus, men derimod en anden vin, som laves af druer fra andre parceller i Ribera del Duero. 

2019 Exhib’ Rosé Les Grands Chais de France 

Tilbudsprisen er 6 stk. 330,- SPAR 389,70.

Skal det være lidt billigere end Flor de Pingus, så kunne du overveje noget lidt andet, nemlig en fremragende rosé fra det sydlige Frankrig. Vi er cirka 30 km sydvest for Montpellier, hvor der ligger en ret stor indsø eller dam, der hedder Thau - deraf navnet på vinområdet: Cotes de Thau, Cap d'Agde. Selvom vi er helt ude ved Middelhavets kant og dermed i det varme syd, så sikrer det kystnære klima, at især druer til hvide vine trives her. Dog laves der også gode rosévine hernede, ofte med brug af den lokale terret drue. I denne læskende citrusprægede vin er også brugt grenache og cinsault. Perfekt til salater og asiatisk mad.

Denne rosévin har jeg flere gange drukket med velbehag. Og det er fedt, når man kan få den til mere end halv pris. Så det anbefales at slå til i disse dage.

Kommentarer